یکی از انواع سیستمهای تهویه مطبوع روف تاپ پکیج میباشد که به منظور گرمایش و سرمایش در منازل، دفاتر، ساختمانها و یا سالنها از آن استفاده میشود. برای آشنایی با انواع روف تاپ پکیج، قیمت انواع روف تاپ پکیج و کاربرد و نحوه کارکرد هر کدام از روف تاپ پکیج با آرتانسیم (تولیدکننده انواع داکت اسپلیت، چیلر و فن کویل) همراه باشید.
شاید برای شما هم جالب است که بدانید علت نام گذاری این سیستم چه بوده است. علت این نامگذاری این بوده که روفتاپپکیجها در پشت بامها نصب میشوند و کلیه اجزای تهویه آنها مانند فن، کویل اواپراتور، کمپرسور و کندانسور هوایی به شکل واحد در فضای یک کابین جمع میشوند که به آن یونیتپکیج هم گفته میشود.
این سیستم تهویه مطبوع عملکردی مشابه سیستمهای اسپیلیت و داکت اسپلیت دارد با این تفاوت که سیستمهای نام برده شده دارای دو قسمت جدا میباشند و در دو محل جداگانه نصب میشوند.
در حالت کلی روفتاپپکیج تشکیل شده از یک بدنه اصلی و داکتهای متصل به آن میباشد که بدنه اصلی پکیجهای پشت بامی نیز متناسب با عملکردشان از چند بخش تشکیل میشوند.
هر کدام از این بخشها نیز از اجزای مخصوص به خود تشکیل شدهاند که بعضی از آنها مانند فن نیز به علت تولید جریان هوا در قسمتهای متفاوتی هم میتوانند وجود داشته باشند.
از جمله اجزای اصلی روف تاپ پکیجها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دریچه های ورودی و خروجی هوا:
این دریچه ها در قسمت بدنه پکیج وجود دارند. در قسمت بالای دریچه ورودی مربوط به هوای تازه یک قاب پوششی تعبیه شده است که در جهت حفظ محیط داخل پکیج از وضعیت ناخوشایند و نامناسب اطراف به کار میرود.
این قسمت برای جلوگیری از ورود آلودگیها و ذرات موجود در هوای ورودی و برگشتی به داخل پکیج مورد استفاده قرار میگیرد.
دمپرهای هوا:
دمپرهای هوا در داخل روف تاپ پکیج تعبیه شدهاند و وظیفه آنها کنترل کردن جریان هوا در بخش ورودی و برگشتی به داخل کابین میباشد.
کویل گرمایشی بوسیله لولههایی به موتورخانه مرکزی و یا پکیج گرمایشی وصل هستند اما در بخش کویل سرمایشی مطابق با چرخه ترمودینامیکی بوسیله لولههای مسی با کمپرسور در ارتباط اند.
به جریان انداختن هوای تهویه شده در محیط و فضای ساختمان وظیفه اصلی و مهم فن و الکتروموتور است.
انتقال دما ( سرما و گرما ) به هوای در حال گردش توسط این قسمتها انجام میگیرد.
این اجزا خارج از محفظه روف تاپ پکیج میباشند و در قسمت بیرونی آن قرار دارند. وظیفه آنها انتقال و کنترل کردن هوای ما بین دستگاه تهویه مطبوع و قسمت داخلی محیط ساختمان است.
تمامی قسمتهایی که در بالا به آنها اشاره شد دارای ساختمان و بخشهای مجزا هستند و در تمامی روف تاپ پکیجها وجود دارند.
از جمله قسمتهایی که در برخی از روف تاپ پکیجها وجود دارند میتوان به چرخ دمایی و رطوبت زن نام برد.
از رطوبت زن برای بالا بردن کیفیت هوا و افزایش رطوبت آن استفاده میشود و از بخش چرخ دما به عنوان مبدل حرارتی استفاده میشود.
در روفتاپ پکیج های معمولی، کمپرسور در انتهای کابین قرار می گیرد و کویل های کندانسور در اطراف آن یا در نزدیکی آن قرار میگیرند می شوند. مبرد کم فشار و سرد به شکل گاز وارد کمپرسور می شود که کمپرسور آن را به شکل یک گاز گرم و فشار بالا، فشرده می کند و سپس مبرد به سمت کندانسور هوایی جریان می یابد. ماده مبرد در کندانسور حرارت را از دست می دهد و فین های فلزی روی کویل های کندانسور باعث می شوند که انتقال حرارت بین مبرد و هوا بهتر صورت گیرد که البته فن کندانسور با ایجاد جریان هوای اجباری باعث می شود انتقال حرارت پیوسته صورت گیرد و همچنین هوای گرم شده از واحد خارج شود.
در روفتاپ پکیج ها، مایع مبرد پس از خروج از کندانسور از شیر انبساط گذر کرده و فشار آن کاهش می یابد و وارد کویل های اواپراتور می شود. در اواپراتور، مبرد مایع به دلیل سرد بودن از هوای وارد شده به پکیج، از آن گرما می گیرد و هوا را خنک کرده و تغییر فاز از مایع به گاز در مبرد اتفاق می افتد. سپس ماده مبرد جهت افزایش فشار دوباره وارد کمپرسور می شود و این چرخه به طور مداوم تکرار می شود تا دمای زون های مورد نظر به دمای تنظیم ترموستات برسد.
در برخی از روفتاپ پکیج ها علاوه بر تامین بار سرمایشی، وظیفه گرمایشی ساختمان را نیز تامین برعهده دارند. این پکیج های پشت بامی که هم برای گرمایش و هم برای سرمایش استفاده می شوند، می توانند بار گرمایشی را توسط موتورخانه مرکزی به همراه یک مبدل حرارتی ، یا یک پکیج حرارتی مستقل و یا یک هیتر برقی تامین کنند. در این حالت هوای ورودی به پکیج پشت بامی گرم شده و به وسیله فن به ساختمان انتقال می یابد.