داکت اسپلیت از اجزای مختلف تشکیل شده است، یکی از این اجزا هواساز «یونیت داخلی» می باشد. یونیت داخلی دستگاه داکت اسپلیت، درواقع همان هواساز است که در محیط تهویه شونده (اتاق) نصب میشود و در میان سرویس کاران به پنل نیز معروف است. یونیت داخلی دستگاه VRF در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته و شما میتوانید با مطالعه آن اطلاعات مفیدی را دریافت کنید. در ادامه با آرتانسیم تولیدکننده انواع داکت اسپلیت، چیلر و فن کویل همراه باشید.
سیستمهای VRF برای اولین بار توسط یک شرکت ژاپنی به عموم معرفی شد و برندهای این دستگاه در ایران هم تماما وارداتی هستند.
این سیستم شامل یک یونیت خارجی ( کندانسینگ یونیت تشکیل گردیده از کندانسور، کمپرسور و برد الکترونیکی ) است. یونیت داخلی در محیط باز و آزاد و در خارج ساختمان و فضای پوشیده نصب می گردد.
چندین یونیت داخلی هم در بخش داخلی ساختمان و در فضاهای گوناگون تعبیه و نصب می شوند. یونیت داخلی در این دستگاه در واقع معادل هواساز میباشد که در محیط مورد نظر نصب میشود و در بین کاربران، این قسمت به نام پنل هم معروف است.
شاید ندانید که بخش یونیت داخلی دستگاه VRF، به شکلهای مختلفی نصب و راه اندازی شده و حتی در زیر سقف کاذب هم نصب میگردد.
جهت توزیع هوا از کانال گالوانیزه عایق گردیده بوسیله داکت اسپلیت ،از لوله های فلکسی عایق دار و همینطور کانالهای پلی اورتان استفاده می شود. همچنین، در واقع وظیفه این کانال ها در برابر دستگاه نصب گردیده این است که، جریان هوا را به محیط هایی که به تهویه نیاز دارند می فرستد.
یونیت داخلی و یونیت خارجی هستند که نام دیگر یونیت خارجی کندانسور و نام دیگر یونیت داخلی نیز هواساز می باشد. درواقع یونیت خارجی، همان کندانسور است، در محیطی خارج از ساختمان نصب می شود. یونیت داخلی یا هواساز در داخل فضای محیط مورد نظر، ساختمان و در سقف تعبیه می شود.
جدای از این بخشها که به آنها اشاره شد، قسمتها و اجزای دیگری نیز برای نصب داکت اسپلیت وجود دارند. برای مثال لوله های مسی که قادرند یونیت ها را به هم متصل کنند.
یونیت داخلی و یا همان هواساز داکت اسپیلیت، از بخشهای خاص خودش تشکیل گردیده است. برای ساخت یونیت داخلی اغلب از گالوانیزه جهت ساخت بدنه استفاده می شود.
دارای نوعی از کویل اواپراتور هم هست. فن و الکتروموتور از جمله سایر بخش های یونیت داخلی هستند. به محض شروع به کار این دو قسمت، بوسیله کانال ها دمای ایجاد گردیده، به سمت دریچه های قسمت خروجی هوا هدایت می شود.
یونیت داخلی داکت اسپلیت، به علت وجود سرمای بالای کویل، بخار آب و رطوبت موجود در هوا را تبخیر می نماید. سپس توسط سینی درین از دستگاه خارج می کند. در اصل، این سینی درین است که از چکه کردن رطوبت جمع شده در سقف جلوگیری می کند.
اجزای تشکیل دهنده یونیتهای داخلی به شرح زیر هستند:
فیلتر، یکی دیگر از اجزای یونیت داخلی است که بسیار مهم است. این بخش یا همان فیلتر پیش از اینکه هوا را به محیط مورد نظر منتقل کند آن را فیلتر می نماید. فیبتراسیون داکت اسپلیت ها به ایجاد هوای سالم، مطلوب و تمیز می انجامد.
در پایان لازم است بدانیم که قیمت داکت اسپلیت ها در حال حاضر نسبت به کارایی آن، بسیار مناسب است. در مقایسه با سایر سیستم های تهویه مطبوع موجود در بازار، مزیت های بیشتری هم دارد. با استفاده از این تکنولوژی دمای اتاق و فضای مورد استفاده شما، همیشه مطلوب و در تعادل خواهد بود. به وسیله این دستگاه در چهار فصل سال هوای محیط شما سالم و مناسب است.
شیب لازم و مناسب برای دستگاه جهت خروج آب درین ایجاد شود
فاصله مناسب و حداقل در اطراف دستگاه جهت سرویس و نصب لحاظ شود
تهیه یک چاه مجزا برای خروج آبی که در قسمت درین دستگاه داکت اسپلیت وجود دارد. این آب مطلقا نباید به چاه فاضلاب ورود کند
یونیت داخلی باید تا جای ممکن در فاصله مناسب و دور از اتاقهای خواب نصب گردد
محل نصب دستگاه در صورتی که کانال برگشت تعبیه نشده باشد باید هوابند شود تا هوای زیر سقف بوسیله دستگاه مکیده شود
فضای لازم برای سرویس دستگاه بوسیله اجرای مناسب پروفیل دریچه بازدید فراهم شود.
نکات تکمیلی نصب
لوله های مسی رابط بین این دو، و همچنین کابل فرمان، ارتباط بین دو یونیت داخلی و خارجی را ایجاد می کنند. بخش مبرد دستگاه، بوسیله لوله های مسی رابط بین دو بخش یونیت داخلی و خارجی به گردش در می آیند.
استفاده از کولر گازی اسپلیت در کشور ایران به حدودا بیست و پنج سال میرسد. طرفداران استفاده ازسیستم های تهویه مطبوع از جمله داکت اسپلیت روز به روز بیشتر می شوند.
در اغلب ساختمان های در حال ساخت اداری تجاری و مسکونی لوله های مسی به صورت تو کار و یا رو کار نصب می شوند.
یکی از پر طرفدارترین سیستم های گرمایشی و سرمایشی (تهویه مطبوع) در حال حاضر، داکت اسپلیت ها هستند. داکت اسپلیت ها قادرند در فصول گرم و سرد سال، دمای محیط مورد نظر افراد را متعادل و مطلوب سازند.
از این سیستم تهویه مطبوع، میتوان در ساختمان های مدرن مسکونی و غیر مسکونی مانند اداره جات، دفاتر و غیره استفاده کرد. افراد می توانند با استفاده از سیستم های تهویه مطبوع در چهار فصل سال از هوای مناسب و سالم در فضای خود بهره ببرند.
اما در صورت بروز مشکل در بخش های کندانسور و هواساز، در داکت اسپلیت ها، عملکرد خود داکت اسپلیت هم با مشکل روبه رو می شود. مثلا، قسمت کندانسور از الکتروموتور، پروانه، کمپرسور و قطعات برقی تشکیل گردیده است. این در حالی است که قسمت هواساز شامل الکتروموتور، فیلتر، کویل، بلاور یا فن، سینی وغیره می باشد. بروز اختلال در هر کدام از این قسمت ها در عملکرد کلی داکت اسپلیت اثر منفی خواهد گذاشت.
جهت استفاده صحیح از داکت اسپلیت ها، باید کانال کشی آن به شکلی استاندارد و مناسب در ساختمان صورت گیرد. قسمت هواساز هم در سقف و به شکل اصولی جاسازی و تعبیه گردد. برای گرم کردن فضای مورد نظرمان در فصول سرد سال، باید در داخل سیستم گرمایشی آب گرم جریان پیدا کند. همچنین بر عکس آن هم در فصول گرم سال ایجاد شود.