یکی از سیستم های مطبوع، داکت اسپلیت است. از داکت اسپلیت برای سرمایش و گرمایش محیط های مسکونی، اداری، فروشگاه های زنجیره ای و بیمارستان ها در هر متراژی می توان استفاده کرد. یکی از کار هایی که برای افزایش طول عمره قطعات و عملکرد بهتر آن باید انجام داد، هواگیری داکت اسپلیت است.
ما در این مقاله به معرفی اجزا و قطعات و روش هواگیری داکت اسپلیت، همچنین نکات مربوط به آن را توضیح خواهیم داد. این مقاله توسط تیم تولید محتوا شرکت آرتا نسیم یکی از تولید کنندگان ایرانی فعال در حوزه ساخت سیستم های تهویه مطبوع تهیه شده است.
داکت اسپلیت و اجزای آن
قبل از بررسی روش هواگیری داکت اسپلیت، باید با قطعات آن آشنایی نسبی داشته باشید تا در هنگام هواگیری به مشکل نخورید. داکت اسپلیت برای پخش کردن هوا در محیط از طریق کانال های گالوانیزه ای که دارد استفاده می کند از این اگر جایی اسپلیت کانالی شنیدید تعجب نکنید چون هر دوی اینها یک محصول هستند.
یونولیت داخلی، یونولیت خارجی، لوله های مسی و ترموستات از اجزای اصلی داکت اسپلیت به حساب می آیند. نحوه نصب و اجرای آنها بدین صورت است که ابتدا یونولیت خارجی یا کندانسور را در فضای باز با رعایت قوانین نصب و تمام اصول ایمنی نصب می کنیم. دقت کنید که اگر از چندین کندانسور استفاده می کنید باید خیلی بیشتر به قوانین نصب توجه کنید و از افراد خبره بخواهید کار نصب را برای شما انجام دهند چراکه ممکن است موجب کاهش طول عمر و ضعف در عملکرد شود.
یونولیت داخلی یا هواساز در داخل محیط و زیر سقف کاذب با رعایت اصول و قوانین نصب می شود. سپس از یونولیت داخلی به سایر نقاط مانند نشیمن، اتاق خواب و غیره کانال کشی می شود. حال با توجه به ارتفاع و طول مسیر بین یونولیت داخلی و خارجی لوله های مسی انتخاب شده و نصب آنها انجام می شود. بدیهی است که عدم رعایت اصول نصب در هریک از این مراحل می تواند، از عمر داکت اسپلیت شما کم کند و یا در هنگام استفاده عملکرد مطلوب مورد نظر را نداشته باشد.
چرا به هواگیری داکت اسپلیت نیاز است؟
یکی از زمان هایی که باید داکت اسپلیت خود را هواگیری کنیم در هنگام تغییر فصل های سال است. مثلا در فصول پاییز و زمستان باید از گرمایش آن استفاده کرد بنابراین قبل از سوئیچ روی گرمایش باید اقدام به هواگیری داکت اسپلیت کرد. اگر به هر علتی هواگیر انجام شنود ممکن از در فصول سرد نیز باد سرد خارج شود.
به طور معمول باید هر چند ماه یکبار داکت اسپلیت را هواگیری کرد تا از عملکرد خوب آن در زمان استفاده کاسته نشود و سبب افزایش عمر قطعات گردد. زمانی که فصول گرم سال می رسیم انجام هواگیری اهمیت خیلی بیشتری پیدا می کند. چون داکت اسپلیت در زمان گرمایش از آب گرم استفاده می کند بنابراین اگر هوا در کویل آبگرم آن وجود داشته باشد ممکن است موجب خرابی و یا کار نکردن داکت اسپلیت شود.
تمام سیستم های تهویه مطبوع همانند سایر تجهیزات نیازمند رسیدگی هستند. اگر هزینه های گزافی را برای راه اندازی داکت اسپلیت کرده اید و می خواهید بهترین عملکرد هم داشته باشید؛ با رعایت اصول نصب و نگهداری می توانید تا سالیان سال از آن استفاده کنید.
نکات قابل توجه در زمان هواگیری داکت اسپلیت
قبل از انجام هر کاری ابزار های آچار شش گوش، آچار فراسنه و نشت یاب را آماده کنید. دستور العمل خود دستگاه را مطالعه بفرمایید تا علاوه بر تامین ایمنی خود، به اشتباه سبب آسیب رسیدن به تجیهزات داکت اسپلیت نشوید.
یکی از متداول ترین مشکلاتی که در زمان هواگیری داکت اسپلیت ممکن است پیش بیاید، وجود هوا در کویل آبگرم است. اگر هواگیری داکت اسپلیت به خوبی انجام نشود و هنوز مقداری هوا درون لوله ها مانده باشد؛ باعث عدم گردش آب در مدار می شود. از این رو عملکرد و راندمان داکت اسپلیت شما در فصول سرد کاهش پیدا می کند.
از آنجایی که داکت اسپلیت با جریان برق برای راه اندازی کمپرسور استفاده می کند. دقت کنید در زمان هواگیری داکت اسپلیت جریان برق را قطع کنید تا دچار برق گرفتگی نشوید. همچنین در صورت عدم هواگیری، جریان برق مصرفی شما به اندازه قابل توجهی افزایش پیدا می کند. در زمان هواگیری برای فصل زمستان دقت کنید که آب خروجی از لوله ها تا حد زیادی داغ است بنابراین فاصله مناسب و توصیه شده را رعایت کنید تا دچار سوختگی نشوید.
روش هواگیری داکت اسپلیت
قبل از انجام هر گونه اقدامی برای هواگیری باید نکاتی که قبلا گفتیم و همچنین در ادامه خواهیم گفت را رعایت کنید تا این کار با دقت بالا و بدون بروز هر گونه مشکلی انجام شود. همچنین نکات ایمنی را برای محافظت از سلامت خودتان را هم در دستور کار قرار بدهید. حال که نکات برای شما یادآوری شد نوبت به آماده کردن ابزار است؛ این ابزار شامل نشت یاب، آچار شش گوش و آچار فرانسه است.
اگر تجربه کار های فنی را دارید، در ابتدا به سراغ لوله ها بروید و نداشتن نشتی در آنها را چک کنید. در صورت وجود نشتی آن را سفت کنید و اگر نشتی برطرف نشد، از یک شخص فنی کار بخواهید تا این کار را برای شما انجام بدهد. سپس سوپاپ شیر را توسط آچار شش گوش باز کنید تا گاز آن خارج شود، برای هواگیری بهتر پیچ مرکزی سوپاپ را چند مرتبه به سمت داخل فشار دهید و رها کنید. بعد از تخلیه گاز سوپاپ، با آچار شش گوش پیچ و مهره سوپاپ را مجدد بسته تا داکت اسپلیت آماده برای شروع به کار شود.
کلام آخر
در این مقاله سعی شد، دلیل نیاز به هواگیری داکت اسپلیت، روش هواگیری داکت اسپلیت و نکات مربوط به آن را برای شما عزیزان بازگو کنیم تا در استفاده از سیستم تهویه مطبوع خود بهترین عملکرد را داشته و طول عمر آن برای استفاده در سال های طولانی ممکن گردد. به طور کلی می توان گفت هواگیری داکت اسپلیت کاری با فرایند سخت و دشوار نیست اما رعایت نکات کوچکی مثل تخلیه گاز و چک کردن نبود نشتی در لوله ها جزو مهم ترین مراحل هواگیری داکت اسپلیت است.
این مقاله توسط تیم تولید محتوا شرکت آرتا نسیم، تولید کننده سیستم های تهویه مطبوع در ایران تهیه شده است. برای خرید داکت اسپلیت می توانید به وبسایت شرکت آرتا نسیم مراجعه کرده و در قسمت محصولات، داکت اسپلیت را انتخاب کرده و خرید خود را انجام دهید. اگر دانش کافی برای خرید ندارید می توانید به صفحه تماس با ما رفته و از طریق راه های ارتباطی با مشاوران ما در ارتباط باشید تا بهترین راهنمایی برای خرید داکت اسپلیت را داشته باشید.