آیا با چیلر آشنایی دارید؟ آیا انواع چیلر را میشناسید؟ چیلرها سیستمهای تهویه مطبوع صنعتی و خانگی هستند که به لطف پیشرفت علم و تکنولوژی، تنوع بسیار بالایی پیدا کردهاند. چیلرها انواع مختلفی دارند و برای مقاصد مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. این سیستمهای تهویه بیشتر برای سرمایش محیط استفاده میشود. در این مطلب قصد داریم تا در رابطه با انواع چیلر اطلاعات کاملی در اختیارتان قرار دهیم. با بهترین تولیدکننده داکت اسپلیت آرتانسیم تا انتهای این مقاله همراه باشید.
انواع چیلر تراکمی
چیلر تراکمی از لحاظ عملکردی که دارد به دو دسته: آبخنک و هواخنک تقسیم میشوند.
· چیلر تراکمی آبخنک
چیلر آبخنک که به چیلر آبی هم شناخته میشود، یکی از انواع چیلرهای تراکمی است. این نوع چیلر یکی از انواع چیلر هاست. چیلر آبخنک به کمک آب و تجهیزات برج خنک کننده فعالیت میکند. چیلر آب خنک یکی از انواع چیلرهای تراکمی است که برای تکمیل فرآیند خود به برج خنک کننده نیاز دارد.
- چیلر هواخنک
یکی از انواع چیلرهای تراکمی، چیلر هواخنک است که به چیلر هوایی هم شناخته میشود. این نوع چیلر مجهز به کندانسور هواخنک بوده و با دمیدن هوای محیط و فرستادن آن به سمت لولههای کندانسور موجب تولید آب سرد خواهد شد. امروزه به دلیل عدم مصرف آب زیاد، عملکرد بسیار خوب، تعمیرات و سرویس ساده قابل استفاده در آب و هوای مختلف هستند.
چیلرهای آبخنک بیعیب نیستند. افراد بسیاری به دلیل سر و صدای زیاد و مصرف برق نسبتا بالا از این چیلرهای آبخنک استفاده نمیکنند.
انواع چیلر جذبی
چلیر جذبی از نظر عملکرد و مکانیزمی که دارد به دو چیلر جذبی تک اثره و چیلر جذبی دو اثره تبدیل میشود.
· چیلرهای جذبی تک اثره
این چیلر تنها یک محفظه ژنراتور دارد. این چیلر از چهار بخش ابزوربر، ژنراتور، اواپراتور و کندانسور ساخته شده است. نحوه کار چیلر تک اثره که یکی از انواع چیلرهای جذبی هستند، بسیار متفاوت است. مبرد در این نوع چیلر در اواپراتور که یک محفظه کم فشار است، با گرفتن گرمای آب برگشتی تبخیر میشود. سپس توسط ماده جاذب که درون یک محفظه قرار دارد جذب شده و وارد ژنراتور خواهد شد.
آب سرد شده در اواپراتور چیلر جذبی تک اثره و گرمای ساختمان، از طریق فن کویل جذب شده و به سمت مبرد منتقل میشود. سپس با دمای 6 یا 7 درجه به سمت فن کویل یا هواساز خواهد رفت.
· چیلر جذبی دو اثره
این چیلر از لحاظ عملکرد مشابه چیلر تک اثره است، با این تفاوت که فرآیند غلیظ کردن مبرد در دو مرحله انجام میشود. مرحله اول آن در تغلیظ کردن ژنراتور با دمای بالا و مرحله دوم آن در ژنراتور دما پایین است. ژنراتور دمای پایین با استفاده از بخار مبرد حاصل از عملیات ژنراتور اول، فرآیند تغلیظ را انجام میدهد. ژنراتور اول هم تحت تاثیر گرمای بخار از سمت دیگ اصلی، عملیات تغلیظ را انجام خواهد داد.
چیلر جذبی
در چیلر جذبی به جای کمپرسور از جذبکننده، از پمپ و مولد حرارتی استفاده میشود. این سه بخش جایگزین مناسبی برای کمپرسور هستند. مادهای که در چیلرهای جذبی به عنوان مبرد یا خنک کننده استفاده میشود، لیتیوم برماید است.
نحوه کار چیلر جذبی بدین ترتیب است که بخار گاز توسط لیتیوم برماید جذب میشود، سپس این بخار بین حالت گاز و مایع قرار میگیرد. برای تبخیر خود، حرارت محیط خنککننده را گرفته و دمای محیط را کاهش میدهد. در ادامه انواع چیلر صنعتی را معرفی خواهیم کرد.
چیلر صنعتی و انواع آن
یکی از انواع چیلرها، چیلر صنعتی است که مسئولیت خنک کردن تجهیزات و ماشین آلات صنعتی را به عهده دارد. این چیلرها حجم و ابعاد بسیار بزرگتری نسبت به چیلرهای غیرصنعتی دارند، از این رو پاسخگوی تمام نیازها هستند. این چیلر را میتوان به صورت تکی برای دستگاهها و تجهیزات استفاده کرد. چیلرهای صنعتی قابلیت استفاده در تمام طول سال را دارند و در مقایسه با چیلرهای غیرصنعتی کاربرد بسیار بیشتری دارند.
چیلرهای صنعتی با توجه به عملکرد و ویژگیهایی که دارند معمولا به سه دسته چیلر صنعتی هواخنک، آبخنک و چیلر تبخیری تقسیم میشوند.
· چیلر هواخنک
یکی از انواع چیلرهای صنعتی که بر پایه تبرید تراکمی فعالیت میکند، چیلر هواخنک است. این نوع چیلرها به هیچ عنوان نیازی به برج خنککننده ندارند، به دلیل ابعاد و اندازهای که دارند فضای بسیار کمی را اشغال میکنند. چیلر هواخنک به هیچ عنوان نیازی به موتورخانه ندارد، از این رو نصب آن یک انتخاب مناسب برای آپارتمانها و منازل مسکونی است.
· چیلر آبخنک
یکی دیگر از چیلرهای صنعتی، چیلر آبخنک نام دارد. همانطور که از نامش پیداست، از آب برای خنک کردن و تبدیل آن به مایع استفاده میکنند. مصرف برق کم و بازده بالای این چیلر صنعتی باعث گردیده تا متقاضی بسیاری داشته باشد.
· چیلر تبخیری
در این نوع چیلرها از رطوبت آب و قوانین سرمایش تبخیر در سیکل فعالیت استفاده میشود. چیلر تبخیری نسبت به سایر چیلرهای تراکمی، عملکرد بسیار بهتری دارد. چیلر تبخیری یکی از انواع چیلرهای تراکمی است که برای خنک کردن نیازی به برج خنک کننده ندارد. بدین ترتیب میتوان در فضای داخلی و خارجی از این چیلر استفاده کرد.
انواع چیلر ساختمانی
از انواع چیلر ساختمانی میتوان به چیلرهای آبخنک و هواخنک تراکمی اشاره کرد. این چیلرها میتوانند روی خنکسازی و تعادل هوای داخلی تاثیرگذار باشند. روشن بودن چیلر ساختمانی علاوه بر اینکه به برودت هوا کمک میکند، حرارت محیط را هم کنترل خواهد کرد.
راندمان و بازده بالا، پایین آمدن دمای آب از مهمترین وظایف چیلرهای ساختمانی هستند. برای جلوگیری از یخ زدن چیلرها در فصول سرد سال، ترکیب آب و اتیلن گلیکول میتواند دمای آب را کاهش دهد.
چیلر ساختمانی
یکی دیگر از انواع چیلرها، چیلر ساختمانی ویژگیها و کاربردهایی دارند که باعث گردیده تا تنها برای آپارتمان و منازل مسکونی استفاده شوند. از این چیلرها به دلیل ابعاد بزرگی که دارند در ساختمانهایی با متراژ بالا استفاده میکنند. استفاده از چیلر ساختمانی تنها محدود به ساختمانهای مسکونی نخواهد بود. بلکه برای اماکنی چون کارگاههای کوچک، دانشگاهها، محیطهای اداری و تجاری نیز از این نوع چیلر استفاده میکنند. اواپراتور، تابلو برق، فیلتر، لوله رانش، کوپلینگ، الکتروموتور، شیر انبساط از مهمترین قطعات سازنده چیلرهای ساختمانی هستند.
چیلر خانگی
چیلر خانگی را تنها میتوان در محیطهای مسکونی و آپارتمانی نصب کرد. چیلرهای خانگی سایز و ابعاد کوچکی دارند، از این رو برای استفاده در منازل و آپارتمانها انتخاب بسیار مناسبی است. چیلر خانگی میتواند موجب سرمایش و گرمایش و تهویه هوای محیط داخلی شود.
انواع چیلر گرمایشی
آیا چیلرها تنها میتوانند موجب خنک شدن محیط شوند؟ چیلرهای خانگی تنها خنک کننده محیط داخلی نیستند، بلکه از این چیلرها برای فصول سرد و گرم سال نیز میتوان استفاده کرد. برای اینکه چیلر بتواند به صورت گرمایشی کار کند باید به یک بویلر وصل شود. بویلر منبع گرمایی چیلر است و درون موتورخانه قرار میگیرد. چیلر گرمایشی در واقع همان چیلر سرمایشی با تجهیزات متفاوت است. در ادامه معرفی انواع چیلر، چیلر سرمایشی را معرفی خواهیم کرد. برای آشنایی با لیست انواع قیمت چیلر به این وبلاگ تخصصی آرتانسیم تولیدکننده داکت اسپلیت، چیلر و فن کویل مراجعه کنید.
انواع چیلر سرمایشی
چیلر سرمایشی موجب کاهش دمای محیط در فصول گرم سال میشود. در چیلر سرمایشی کمپرسور، مبرد را فشرده میکند، سپس آن را با فشار و دمای بالا به سمت یک مبدل حرارتی به نام کندانسور میفرستد. دما و فشار بالای مبرد در کندانسور کاهش پیدا میکند و با فنهایی هوا را از اطراف لولههای کندانسور عبور میدهد و حرارت را از مبرد میگیرند. چیلر تراکمی که کندانسور آن با هوا، خنک میشود به نام هواخنک، چیلر تراکمی که کندانسور آن با آب خنک شود چیلر آبخنک مینامند.
جمع بندی
چیلرها انواع و اقسام مختلفی دارند. ویژگیها و قابلیتهای متفاوت این چیلرها باعث گردیده تا هر یک از آنها عملکرد متفاوتی داشته باشند. چیلرهای صنعتی در مقایسه با چیلرهای خانگی و آپارتمانی بسیار قویتر عمل میکنند. اگر قصد خرید چیلر دارید بهتر است با انواع چیلر و عملکرد هر یک از آنها آشنا شوید.