مدار چیلر

تفاوت چیلر جذبی تک و دو اثره

در مطالب قبلی به صورت مفصل درباره چیلر و انواع آن سخن گفتیم. همچین به این موضوعات پرداختیم که تفاوت چیلر تراکمی و جذبی در چیست. علاوه بر این درباره مزایا و معایب این دستگاه نیز برایتان گفتیم. حال در این مقاله به صورت مفصل توضیح خواهیم داد که اساساً چه تفاوتی ما بین چیلر های جذبی تک اثره و دو اثره وجود دارد. پس برای اطلاع از این موضوع همراه آرتانسیم تولیدکننده انواع سیستم های تهویه مطبوع داکت اسپلیت، چیلر و فن کویل باشید.

چیلر جذبی

 انواع چیلر

قبل از پرداختن به نحوه عملکرد چیلر دو اثره، نگاهی به انواع چیلرها می اندازیم. چیلر دستگاهی تبریدی در صنعت تهویه مطبوع محسوب می شود. این دستگاه گرمای سیال را دفع می کند و خروجی نهایی این دستگاه، آب سرد خواهد بود. البته امکان گرفتن خروجی آب گرم نیز در برخی مدل های چیلر مهیاست. لکن از آب سرد به عنوان خروجی اصلی چیلر یاد می شود. به صورت کلی چیلرها را در دوسته تراکمی و جذبی دسته بندی می کنند.

پیشنهاد برای مطالعه بیشتر: “چیلر خانگی چیست؟

تقاوت اساسی چیلر جذبی و تراکمی در محل تامین انرژی آنها است. اساساً چیلر تراکمی از انرژی الکتریکی استفاده یا برق استفاده می کند. حال آن که در چیلرهای جذبی به جای برق از سوخت های فسیلی یا سایر منابع انرژی بهره می گیرند. چیلر جذبی ضمن فرآیند تبخیر در ژنراتور، موجبات سرد شدن سیال که در اینجا همان آب است را فراهم می کند. این سرد شدن نیز در اواپراتور به انجام می رسد. آب و لیتیوم بروماید نقش اساسی را در چیلر جذبی ایفا می کنند.

ما می خواهیم تفاوت انواع چیلرهای جذبی را برای شما شرح دهیم. اما ابتدا باید گفت که انواع چیلرهای جذبی را می توان بر نوع مبرد و جذب کننده، مکانیزم طراحی و منبع حرارتی به دسته های مختلف تقسیم می کنند. این مطلب به دسته بندی مکانیزم طراحی چیلرهای جذبی می پردازد که بر آن اساس، چیلرها به دو اثره و تک اثره تقسیم می شوند.

چیلر تراکمی

چیلر جذبی تک اثره چیست؟

چیلرها در انواع جذبی از چهار جزء اصلی تشکیل می شوند. اواپراتور یا تبخیر کننده، ابزوربر یا محفظه جذب، ژنراتور یا مولد و تغلیظ کننده و در نهایت کندانسور یا تقطیر کننده اجزای اصلی چیلرهای جذبی هستند.

عملکرد چیلر جذبی تک اثره به این شکل است که آب در مبنع با فشار بسیار کم سیکل جذبی که اواپراتور نام دارد، تبخیر می شود. این تبخیر به دلیل جریان آب برگشتی از دستگاه های تهویه مطبوع و تولیدکننده هوای خنک در داخل فضای مسکونی نظیر هواساز و فن کویل انجام می شود. پس از این مرحله بخار توسط لیتیوم بروماید  که در فضای جذب کننده است، جذب و وارد ژنراتور می شود. حال دمای آب که وارد سیستم تهویه مطبوع گردیده بود، مجددا به حدود 6 یا 7 درجه می رسد و به داخل فضای مسکونی هدایت می شود.

مشکل این سیستم بهینه نبودن و راندمان کمتر آن نسبت به مدلی از چیلرها به نام چیلرهای جذبی دو اثره است که در ادامه مزیت های آن را توضیح می دهیم.

آرتانسیم تولیدکننده انواع داکت اسپلیت، چیلر و فن کویل پیشنهاد می کنیم برای شناسایی بهترین چیلرها مقاله “معرفی بهترین برند‌های چیلر در ایران” را مطالعه کنید.

چیلر خانگی

چیلر جذبی دو اثره چیست؟

در چیلر جذبی دو اثره، تقریباً فرآیند سرمایش شبیه چیلر تک اثره است. یعنی چرخه سرما به همان شکل اتفاق می افتد. به بیان دیگر تفاوت این دو دستگاه در یکی از مراحل عملکرد آن اتفاق می افتد که در ادامه به آن می پردازیم. در چیلرهای جذبی دو اثره، عملیات مربوط به تغلیظ جذب کننده و همچنین مبرد در دو پروسه به انجام می رسد. اولین مرحله غلیظ کردن در دمای بالاست که در ژنراتور دما بالا صورت می پذیرد. دومین مرحله نیز، انجام همین فرآیند در ژنراتور دما پایین است.

در اولین مرحله که همان ژنراتور دما بالا محسوب می شود. این بخش با اثرپذیری از گرمای حاصل از تبخیر آب داغ یا گرم که از دیگ اصلی منتشر گردیده غلیظ کردن را به انجام می رساند. سپس ژنراتور دما پایین نیز با بهره بردن از بخار مبرد خروجی ژنراتور دما بالا، عملیات تغلیظ را ادامه می دهد. همین دو مرحله ای شدن فرآیند غلیظ کردن است که موجب افزایش بهره وری در چیلرهای جذبی دو اثره شده است.

اما ذکر یک نکته در اینجا ضروری است. در چیلرهای دو اثره که توضیح دادیم، چون قسمتی از آب تبخیری در ژنراتور با دمای پایین، یک مرحله دیگر بخشی از دمای گرم خود را به سیال تقریبا رقیق برای غلیظ کردن بیشتر ماده جذب کننده می دهد، پس به انتقال دمایی کمتر برای عملیات تقطیر در کندانسور احتیاج دارد. به همین دلیل برج خنک کننده چیلرهای جذبی دو اثره ظرفیت کمتری از تک اثره دارد. تقریبا می توان گفت بازدهی مدل های چیلر دواثره، دوبرابر مدل های تک اثره است و همین موضوع نیز سبب فراگیری آنها در بازار گردیده است.

چیلر صنعتی

چیلر دواثره شعلم مستقیم

در این مدل از چیلرهای دواثره ضمن تولید آب سرد، آب گرم به منظور گرمایش نیز تولید می شود. فرآیند عملکردی این مدل نیز با پایه لیتیوم بروماید و آب مقطر تعریف گردیده است. در این سیستم از آب به عنوان مبرد و لیتیوم بروماید به عنوان جاذب استفاده می شود.

قیمت چیلر

شناخت تولید کننده چیلرجذبی

در ایران تولیدکنندگان زیادی نسبت به تولید و توزیع چیلر در انواع جذبی و تراکمی اقدام می کنند. در این میان باید چند نکته مد نظر قرار گیرد. اولین موضوع در اینجا، استفاده از مواد اولیه با کیفیت است. با توجه به تنگاتنگی بازار رقابت در این عرصه، استفاده از مواد نامرغوب توسط برخی تولیدکنندگان موجب رقابتی تر شدن قیمت می شود. حال آنکه باید در نظر داشت این دستگاه که بخشی از سیستم تهویه مطبوع را تشکیل می دهد، در استفاده طولانی دچار استهلاک می شود. پس استفاده از مواد اولیه با کیفیت از جمله نکاتی است که باید در تهیه این محصول بسیار مورد توجه قرار گیرد.

آرتانسیم از جمله تولیدکنندگان قدیمی و با سابقه این عرصه است. این شرکت همیشه کیفیت بالای محصولات را سرلوحه فعالیت های خود قرار داده است. این شرکت تولید و توزیع کننده انواع چیلرهای با کیفیت و بادوام جذبی و تراکمی است.

سیستم های تهویه انواع مختلفی دارند از جمله داکت اسپلیت ها و فن کویل برای اینکه تفاوت داکت اسپلیت با چیلر را بدانید؛ مقاله” تفاوت‌ های چیلر و داکت اسپلیت” را از سری مقالات تخصصی آرتانسیم داکت اسپلیت، چیلر و فن کویل مطالعه کنید.

خرید چیلر

خرید و تهیه انواع چیلر با توجه به نیاز شما و همچنین، همراهی و مشاوره کارشناسان مجرب صورت می پذیرد. اما نکته ای که باید در خرید چیلر مخصوصا جذبی باید توجه داشت، اطلاع از مزایای این دستگاه است. مثلا خرید چیلر جذبی نسبت به تراکمی مزایایی نظیر صدای کمتر، کاهش مصرف برق، بهینه بودن در مصرف انرژی و … است. البته مثلا نکته ای که در خرید چیلر جذبی باید توجه داشت این است که ارتفاع آنها در مجموع از چیلر تراکمی بیشتر است و به همین دلیل باید در موتورخانه به این موضوع توجه شود.

مینی چیلر

قیمت سیستم تهویه مطبوع

همانند سایر بخش های یک سیستم تهویه مطبوع، چیلرها نیز در انواع مدل ها و دسته بندی ها طراحی و ساخته می شوند. علاوه بر این نوع کاربری و همینطور متراژ مورد استفاده نیز در قیمت گذاری انواع چیلر بسیار اثر می گذارد. به نظر می رسد مقایسه قیمت ها با توجه به کیفیت دستگاه ها می بایست مدنظر خریداران این عرصه قرار گیرد. در قیمت گذاری این دستگاه اقلیم، درجه حرارت محیط مورد استفاده و رطوبت نیز می بایست توجه ویژه ای شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top
اسکرول به بالا