کپیلاری تیوب

کپیلاری تیوب یا لوله مویین چیست؟

شرکت آرتانسیم تولید کننده تولید کننده انواع سیستم‌های تهویه مطبوع در ایران برای آشنایی هرچه بیشتر مشتریان، قطعات و بخش‌های مختلف فنی انواع دستگاه‌های تهویه مطبوع معرفی می‌کند در مقاله فعلی نیز می‌خواهیم به معرفی کپیلاری تیوب یا لوله مویین بپردازیم. با آرتانسیم تولیدکننده انواع داکت اسپلیت، چیلر و فن کویل همراه باشید.

اجزای دستگاه تهویه مطبوع (کپیلاری تیوب)

دستگاه تهویه مطبوع داکت اسپلیت دارای بخش‌ های مختلفی است. از جمله آنها لوله مویین یا کپیلاری تیوب یک قطعه مهم است. جنس این لوله (کپیلاری تیوب) از مس است و طولی بین 1 تا 6 متر دارد. البته همانند اسم آن که مویین (کپیلاری تیوب) می‌ باشد دارای قطر بسیار کم معادل 2 میلیمتر است. اگر می‌خواهید کپیلاری تیوب یا لوله مویین را ببیند، محل قرارگیری آن در یونیت داخلی داکت اسپلیت است. این قطعه قبل از اواپراتور است و وظیفه کاهش فشار مبرد را بر عهده دارد.

لوله مویین

وظیفه کپیلاری تیوپ یا لوله مویین

کپیلاری تیوب کار عجیبی انجام نمی‌دهد و دستگاه پیچیده‌ای نیست. بلکه فقط قانون فشار و شاره شیمی را پیاده می‌کند. کپیلاری تیوب یا لوله مویین عملکرد ساده‌ای دارد. به نحوی که بعد از خروج مبرد در حالت مایع یا مایع‌گاز از کندانسور و با گذر از لوله مویین فشار مبرد کاهش پیدا می‌کند و وارد اواپراتور می‌شود.

کاهش فشار مبرد به دلیل قدرت بالای انتقال حرارت مس (به سادگی دما از دست می‌دهد و یا به دست می‌آورد) است. همچنین کم بودن مقطع کپیلاری تیوب یا لوله مویین نسبت به کندانسور است. پس افت فشار مبرد به دلیل حرکت در لوله مسی کم قطر و طولانی است. البته اندازه طول و قطر لوله مویین به نوع مبرد و میزان افت فشار مد نظر بستگی دارد. لوله مویین یا کپیلاری تیوب برای سیستم‌های تهویه مطبوع با ظرفیت برودتی کم کاربرد دارد. در ظرفیت‌های تهویه مطبوع باج مقیاس بزرگ‌تر از قطعات دیگری استفاده می‌ شود.

پیشنهاد آرتانسیم تولیدکننده داکت اسپلیت، چیلر و فن کویل جهت مطالعه بیشتر : مرکز تخصصی سرویس و تعمیر داکت اسپلیت در تهران

دلیل استفاده کپیلاری تیوپ یا لوله مویین

همانطور که بیان شد از لوله مویین برای کاهش فشار مبرد استفاده می‌شود. چرا که مبرد به صورت گاز و یا مایع‌گاز است و این ماده وقتی که از کندانسور خارج می‌ شود، دارای دما و فشار بالا است. برای اینکه بتوانیم دما را کاهش دهیم، حتماً باید فشار مبرد را نیز کاهش داد. از این رو طراحی این لوله به گونه‌ ای است که بتوان دما و فشار لازم را به‌دست آورد.

روش کاهش فشار در این قطعه بسیار جالب است. کمپرسور با فشار وارد کردن به سیستم باعث می‌شود مبرد در داخل کپیلاری تیوب یا لوله مویین با فشار و دمای بالای وارد شود.

با توجه به قطر کم و همچنین طول بسیار بالای لوله مویین نسبت به قطر آن، طبق قانون فشار و شاره در شیمی مبرد منقبض می‌شود. در نتیجه فشار آن کاهش می‌یابد و البته در اثر کاهش فشار، دمای ماده خنک‌کننده نیز کاهش پیدا می‌کند.

پیشنهاد می کنیم مقاله “آشنایی با نحوه نصب داکت اسپلیت صفر تا صد” را برای آشنایی با نصب داکت اسپلیت مطالعه کنید.

Capillary چیست

نکاتی پیرامون کپیلاری تیوب یا لوله مویین

قبل از طراحی کپیلاری تیوب یا لوله موئین حتما باید نکاتی را دانست. چراکه در صورت رعایت نکردن آن یا کارایی سیستم به شدت کاهش پیدا می‌کند. و اینکه هزینه‌های اضافی پرداخت می‌شود. انتخاب قطر و طول لوله موئین یا کپیلاری تیوب باید با اختلاف فشار سیستم و ظرفیت تبرید تناسب داشته باشد.

در صورتی که نیاز به تعویض لوله‌های موئین یا کپیلاری تیوب باشد، باید حتما نصب لوله‌های جدید براساس شرایط سیستم تبرید باشد. در غیر این صورت سیستم کارایی لازم را از دست خواهد داد. کارایی یک سیستم تهویه مطبوع از جمله مهم ‌ترین عوامل انتخاب آن سیستم است. در حین تعمیر و یا تعویض هر قطعه باید تدابیر ویژه‌ای برای حفظ این کارایی اندیشید. چراکه رابطه مستقیمی با بهینه بودن و طول عمر دستگاه دارد.

جالب است بدانید. لوله ‌های موئینی یا کپیلاری تیوب با اینکه سیستم بسیار ساده‌ای دارند، ولی نقش به‌سزایی در کاهش سیستم تبرید تهویه مطبوع دارند.

از جمله مواردی که باعث می‌شود هزینه‌ها کاهش یابد این است که لوله موئین در حین خاموش بودن سیستم تهویه مطبوع بدون مصرف انرژی اختلاف فشار بین دو بخش پرفشار و کم‌فشار سیستم را تأمین می‌کند.

کیپلاری چیست

دو دستور کار مهم کپیلاری تیوب

باید گفت که در کل لوله موئینی یا کپیلاری تیوب همان کنترل‌کننده‌های مبرد و دارای انواعی هستند. این انواع دو وظیفه را انجام می‌دهند:

  • برابر نگه داشتن شدت جریان مبرد در زمان ورود به اواپراتور در حالت مایع با هنگام خروج از اواپراتور در حالت گاز یا مایع‌گاز
  • ایجاد اختلاف فشار بین بخش کم‌فشار و پرفشار سیستم، به جهت اینکه ماده مبرد در زمان واحد بتواند در فشار زیاد در کندانسور تقطیر و در فشار کم اواپراتور تبخیر شود.

داکت اسپلیت آرتانسیم

داکت اسپلیت، اسپلیت کانالی یا اسپلیت داکتی یکی از انواع سیستم‌های تهویه مطبوع مرکزی است که به کمک یک سیستم واحد می‌توان چند محیط جدا از هم را به دمای دلخواه تغییر درجه داد.

اسپلیت همان‌طوری که از اسم آن مشخص است به معنای دوبخشی است. یعنی اگر سیستم تهویه‌ای اسپلیتی باشد، علاوه بر تولید هوای سرد توان تولید و وزش هوای گرم را نیز دارد. شرکت آرتانسیم تولید کننده انواع سیستم‌ های تهویه مطبوع در ایران توان تولید انواع اسپلیت‌های داکتی در مجموعه خود دارد. انواع این داکت اسپلیت به ترتیب زیر است:

Ant60, Ant48, Ant42, Ant36, Ant30, Ant24, Ant18

هر کدام از اعداد بالا به معنای توان تولید سرمایشی اسپلیت تقسیم بر 1000 است. یعنی داکت اسپلیت مدل Ant48 دارای توان سرمایشی (BTU/hr) 48.000 می‌باشد.

شاید برای برخی از مشتریان عزیز این سوال پیش بیاید که مزیت اسپلیت به کولر آبی چیست؟ در پاسخ باید گفت هرکدام از این نوع سیستم‌ های تهویه مطبوع مزایا و معایب خاص خود را دارند. ولی اسپلیت در مناطق مرطوب و البته اماکنی که امکان اشباع هوای مرطوب مثل زیرزمین‌ها دارند، رقیب جدی ندارد.

علت این کارایی این است که این سیستم تهویه مطبوع باد خشک تولید می‌کند. در عمل همان هوای موجود را در فضا به گردش در می‌آورد.

حال پیشنهاد شرکت آرتانسیم تولیدکننده انواع سیستم‌های تهویه مطبوع در ایران برای خرید سیستم‌ های اسپلیتی این است که حتما جدول مشخصات فنی دستگاه مورد نظر را به خوبی بررسی نمایید. البته از مشاوره افراد خبره بهره لازم بگیرد.

داکت اسپلیت

عوامل موثر برای خریدن داکت اسپلیت به شرح زیر است:

  • ظرفیت سرمایشی و گرمایشی داکت اسپلیت: هر اسپلیت به چه میزانی می‌تواند سرما یا گرما تولید کند.
  • مشخصات برق مورد نیاز: برق مورد نیاز سیستم تهویه مورد نظر دارای چه مشخصاتی است؟ (ولتاژ، فرکانس و فاز)
  • میزان صدای یونیت داخلی: حداقل و حداکثر صدای تولیدی یونیت داخلی در هنگام وزش باد چند دسی‌بل است؟
  • توان برق مصرفی: راه‌اندازی کل سیستم تهویه مطبوع چند وات برق مصرف می‌کند؟
  • ماده مبرد: نوع گاز و یا مایع استفاده شونده در سیستم تهویه مطبوع چیست؟
  • نوع و تعداد کمپرسور: نوع کمپرسور به دلیل توان، قدرت و البته برق مصرفی حائز اهمیت است.
  • فن کندانسور: از جمله عواملی که باید مورد توجه قرار گیرد فن کندانسور است.
  • حداکثر طول لوله‌کشی خط مایع مبرد(کپیلاری تیوب): نشان‌دهنده حداکثر فاصله بین یونیت داخلی و یونیت خارجی است.
  • ابعاد یونیت داخلی و خارجی: این موضوع از این بابت اهمیت می‌یابد که شاید محل نصب یونیت داخلی یا خارجی محدود باشد.
  • وزن یونیت داخلی و خارجی: از جهت برنامه‌ریزی برای قرار دادن بر روی محلی (دیوار یا سقف) که توان تحمل وزن هر کدام از یونیت‌ها را داشته باشد.
  • اندازه لوله ورودی و خروجی آب گرم: میزان دبی آب گرم مورد نیاز در این قسمت اهمیت می‌یابد.
  • میزان هوادهی یونیت داخلی و جریان: نام دیگر آن cfm است یعنی چه میزان هوا در زمان مشخص تولید می‌شود، واحد اندازه‌گیری متداول این موضوع مترمکعب بر ساعت است.
  • مصرفی (آمپراژ) یونیت داخلی و خارجی: میزان آمپر مصرفی یونیت داخلی و خارجی به چه میزان است.

تمامی عوامل بالا برای انتخاب یک سیستم تهویه مطبوع اهمیت دارد. در صورتی که هرکدام از این عوامل مورد توجه قرار نگیرد و مقایسه نشود احتمال بهینه بودن انتخاب کاهش می‌یابد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top
اسکرول به بالا