یکی از انواع دستگاه هایی که برای انتقال و تامین کردن جریان هوای مناسب در ساختمان های متفاوت مورد استفاده قرار می گیرد هواساز می باشد. این دستگاه برای تهویه، سرمایش و گرمایش به عنوان یکی از بهترین سیستم های تهویه مطبوع معرفی می شود.
این دستگاه را با نام های انتقال هوا، هوارسان و .... در بازار می شناسند. در سه مدل معمولی، سقفی توکار و هایژنیک این دستگاه را تولید کرده و وارد بازار می نمایند. به طور کلی می توانیم اهداف اصلی مربوط به استفاده از این دستگاه را کنترل دما، تصفیه هوا، تنظیم اکسیژن، تنظیم رطوبت و ... بدانیم.
برای اینکه بدانید هواساز چیست و با انواع هواساز آشنا شوید؛ با آرتانسیم تولید کننده انواع داکت اسپلیت ، چیلر و فن کویل همراه باشید.
هواساز چیست؟
هواساز یا Air Handling Unit در واقع دستگاهی است که جهت تامین و انتقال جریان هوای مناسب، به منظور تهویه سرمایش و گرمایش و به عنوان یکی از سیستمهای تهویه HVAC مورد استفاده قرار میگیرد. دستگاههای هواساز را امروزه با نام هوارسان یا واحد انتقال هوا هم میشناسند و در سه نوع معمولی، هایژنیک و سقفی توکار تولید شدهاند.
هواسازها به عنوان یکی از بهترین دستگاههای صنعت HVAC شناخته شدهاند. استفاه از این دستگاه برای محیطهای مسکونی و اداری بسیاری رایج است، معمولا در فضاهایی که مساحت زیاد و یکپارچهای دارند از این دستگاه تهویه استفاده میکنند.
کاربرد هواساز
از دستگاه هواساز بیشتر به منظور تامین اکسیژن، کنترل دما، تصفیه هوا و تنظیم رطوبت مورد استفاده قرار میگیرد. هواسازها یکی از پرکاربردترین دستگاهها در صنعت تهویه است که مجهز به فیلتر هوا کویل و دمنده میباشد. دستگاههای هواساز قابلیت آن را دارند تا 100 هوای مورد نیاز را محیط خارج بگیرند.
در این پروسه آب سرد جاری در چیلر و آب گرم بویلرها به هواساز منتقل مییابد. این انتقال از طریق لوله کشی انجام میشود و فن با دمیدن به کویلها هوا را سرد و گرم میکند. این دستگاه میتواند با نصب فیلتر، فیلتراسیون هوا را به بهترین شکل ممکن انجام دهد.
هواساز قابلیت آن را دارد تا با کاهش رطوبت محیط موجب خنک شدن هوای محیط شود. اصلیترین کار هوا ساز، تامین هوای تازه است که برای آن از هوای محیط بیرون استفاده میکند. در هواساز با کمک روش سیرکولاسیون میتوان موجب گردش هوای داخل شود.
از کاربردهای هواساز میتوان به بیمارستانها، کلینیک، هتلها و رستوران، کارخانه و سولههای صنعتی، سالنهای ورزشی، سالنهای اجتماعات، تالارهای پذیرایی، دانشگاهها، مراکز آموزشی و... اشاره کرد.
هواسازها از اجزای مختلفی ساخته شدهاند که فعالیت این بخشها با یکدیگر میتواند منتهی به فعالیت درست هواساز شود. این اجزا عبارتنداز: کویل آب گرم و سرد، فیلتراسیون، تجهیزات کنترلی و رطوبت زنی، فن، اتاقک اختلاط
پیشنهاد برای مطالعه بیشتر : روف تاپ پکیج چیست از سری مقالات آرتاسیستم تولید کننده انواع داکت اسپلیت و چیلر را مطالعه کنید.
اهمیت استفاده از هواساز
این سیستم به عنوان یکی از پر مصرف ترین دستگاه های صنعتی شناخته می شود که نیازهای گوناگون را برآورده می سازد. کاربردهای متفاوتی را از این دستگاه دریافت می کنید.
به همین دلیل تنوع زیادی در طراحی این دستگاه وجود دارد. استفاده از دستگاه هواساز برای فضاهایی رایج می باشد که دارای مساحت یکپارچه و زیاد هستند. با توجه به این مسئله که این دستگاه به عنوان یکی از دستگاه های مرکزی به کار گرفته می شود برای فضاهای تفکیک شده انتخاب مناسبی نمی باشد.
ظرفیت هواساز
محاسبه ظرفیت هواساز به سرمایش و گرمایش، ابعاد محیط و.... بستگی دارد. بهترین راه برای مشخص کردن ظرفیت هواساز آن است که با کارشناسان مشورت کنید. کارشناسان بخش فروش میتوانند با توجه به عوامل محیطی، ابعاد محیط، محاسبات ریاضی و.... ظرفیت هوا ساز را مشخص کنند.
انواع هواساز
هواسازها ساختاری شبیه به ایرواشر دارند. معمولا از نظر شکل ساخت به دو دسته تقسیم میشوند: مدل عمودی و مدل افقی
مدل عمودی: این مدل با وجود ارتفاع بیشتر مساحت بسیار کمتری را اشغال میکند.
مدل افقی: این مدل سطح بیشتری را اشغال میکند و با وجود ارتفاع کم بسیار رایجتر از مدل عمودی آن است.
هواسازها با توجه به کاربردی که دارند به دو دسته ساختمانی و صنعتی تقسیم میشوند. هواسازهای معمولی، هوا ساز فول فرش، هواساز هایژنیک و هوا ساز سقفی توکار در این دو دسته قرار گرفتهاند.
اما هواسازها با توجه به نوع کنترل جریان هوایی که دارند به هواسازهای حجم هوای متغیر و هواسازهای حجم هوادهی ثابت تقسیم شدهاند. در ادامه با این هواسازها بیشتر آشنا خواهید شد.
Air Handling فول فرش
این دستگاه تمام هوای مورد نیاز خود را از محیط خارجی تهیه کرده و برای بازگشت هوای درون ساختمان به هواساز هیچ دریچهای روی آن نصب نشده است. از این هواساز در فضاهایی استفاده میکنند که به نیاز به هوای کامل و تازه است. در ساخت هوا ساز فول فرش از 6 ردیف کویل سرمایی و 3 ردیف کویل گرمایی استفاده میکنند.
Air Handling حجم هوادهی ثابت
در این دستگاه میزان هوای ثابت خارج شده از دستگاه ثابت است. تنها میتوان به تغییر دادن دبی آب به وسیله شیر سه راهی برقی و میزان خروجی هوای سرمایشی و گرمایشی آن را تغییر داد.
Air Handling حجم هوای متغیر
در این نوع دستگاهها معمولا اینورتر دستگاه دور الکتروموتور و سرعت چرخش فن تغییر میکند. به این ترتیب با کم و زیاد شدن هوای رفت میتوان دمای آن را تغییر داد.
هوا ساز هایژنیک
این هواساز کاملا مشابه هواساز فول فرش است، با این تفاوت که در این هوا ساز از فیلترهای مختلفی تهیه شده است. تجهیزات و قطعات استفاده شده در این هوا ساز میتواند هوای محیط را استریل و ضدعفونی کند. جداره داخلی این دستگاه استیل بوده و از پروفیلهای نرمال و فیلترهای مختلفی در ساخت آن استفاده شده است. این نوع هوا ساز بیشتر برای بیمارستانها و آزمایشگاههایی مناسب هستند که نیاز به هوای تمیز و استریل دارند.
هوا ساز سقفی توکار
این هواسازها به عنوان هواسازهای آپارتمانی شهرت پیدا کرهاند. عدم امکان کانال کشی و نداشتن فضا رد پشت بام از مشکلات آپارتمانها است. در مقایسه با هواسازهای معمولی قیمت کمتر و صدای بیشتری دارند.
هوا ساز معمولی
این هواساز ظرفیت هوایی بسیار کمی دارد و در سقف کاذب ساختمان نصب میشود. از فن دمنده، یک لایه پیش فیلتر فلزی، کویل مشترک سرمایش و گرمایش و.... در ساخت آن استفاده کردهاند. این هواسازها عملکردی مشابه با فن کویل دارند، از این هواساز در رستورانها و اماکن بزرگ به صورت توکار استفاده میکنند.
این نمونه دستگاه با مکش هوا و فیلتراسیون موجب افزایش و کاهش دما برای ساختمان های متفاوت می شود. وظیفه این هواساز تامین کردن آب گرم مربوط به کویل گرمایشی و همچنین تامین کردن سرمایش کویل سرمایشی می باشد.
پیشنهاد می کنیم مقاله داکت اسپلیت چیست را از مطالب آرتانسیم (تولید کننده داکت اسپلیت و چیلر) را مطالعه کنید.
هواساز ساختمانی و صنعتی
هر یک از دستگاه های ساختمانی و صنعتی دارای ویژگی ها و مشخصات متنوع می باشند. شما می توانید نمونه های ساختمانی را در اماکن تجاری، اداری، مسکونی، آموزشی و .... نصب کنید.
از نظر ساختاری باید بدانید که بین هر دوی آنها تفاوت زیادی وجود ندارد. جریان آب گرم درون کویل به وسیله پکیج گازسوز راه می افتد. جریان آب سرد درون کویل ها به وسیله چیلرهای آپارتمانی به خوبی تامین می شود. به طور کلی باید بدانید که نمونه های صنعتی هوارسان شبیه به مدل خانگی می باشد.
مزایای استفاده از دستگاه هواساز
استفاده از دستگاه هواساز با مزایای بسیاری همراه است، این مزایا باعث گردیده تا تقاضا برای دستگاههای هوا ساز در مقایسه با دیگر دستگاههای تهویه هوا بیشتر باشد. ازجمله مزایای استفاده از دستگاه هواساز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم اشغال فضای خانه و قابل استفاده برای محیطهای کوچک
- نصب و راه اندازی آسان در مقایسه با سیستمهای تهویه دیگر
- تعمیر و نگهداری راحت در مقایسه با دیگر سیستمهای تهویه
- بازدهی و راندمان بالا
- قابل استفاده برای سرمایش و گرمایش
- فیلتراسیون و تامین کیفیت هوای مناسب برای محیطهای داخلی
- امکان تولید در ظرفیت و ابعاد مورد نظر
در این مطلب با هواساز، نحوه عملکرد هواساز، اجزای تشکیل دهنده هوا ساز و.... آشنا شدید. مزایای که باعث شده تا بیشتر افراد خرید هواساز را به دیگر دستگاههای تهویه ترجیح دهند به شرح زیر خواهد بود.
جهت مطالعه ویژگی های دستگاه هواساز به مقاله "ویژگی های دستگاه های هواساز" مراجعه کنید.
قیمت هواساز
هزینه ای که شما برای هواساز پرداخت می کنید به مدل و برند دستگاه بستگی دارد. هر یک از انواع مدل های این دستگاه قیمت متفاوتی دارد. شما باید به خوبی هزینه خرید این دستگاه را از نظر کارایی که دارد بررسی کنید و سپس آن را خریداری کنید.
هر یک از دستگاه ها را از نظر کاربرد با فضایی که مد نظرتان است مطابقت دهید تا بتوانید بهترین دستگاه را خریداری نمایید. با خرید انواع این دستگاه از نمایندگی می توانید قیمت مناسبی برای خرید آن پرداخت کنید و گارانتی دستگاه را دریافت نمایید.