مقایسه داکت اسپلیت

مقایسه داکت اسپلیت با سیستم VRF

در این مقاله قرار است تا به بررسی و مقایسه سیستم VRF با دستگاه داکت اسپلیت بپردازیم و شما خوانندگان محترم را با این دو دستگاه و کارایی آن­ها بیشتر آشنا کنیم.

داکت اسپلیت و سیستم VRF سیستم پیشرفته ی نوع از کولر گازی اسپلیت هستند. در بسیاری از پروژه­های تهویه مطبوع، بخصوص ساختمان­های مسکونی یکی از گزینه ­­های انتخابی برای افراد می­ باشند.

قبل از هر چیز بهتر است نحوه عملکرد این دو سیستم را بررسی کنیم و مکانیزم کاری داکت اسپلیت و دستگاه VRFرا در ادامه از نظر بگذرانیم.

پیشنهاد می کنیم مقاله “چیلر چیست؟“را از دیگر مقالات آرتانسیم (تولید کننده انواع داکت اسپلیت، فن کویل و چیلر) مطالعه کنید.

انواع داکت اسپلیت

داکت اسپلیت چیست؟ سیستم VRF چیست؟ آیا با این دو آشنایی دارید؟ سیستم VRF و داکت اسپلیت از دستگاه‌های رایجی هستند که امروزه برای سرمایش و گرمایش محیط از آن‌ها استفاده می‌شود. بسیاری از افراد به دلیل عدم شناخت کافی دستگاه‌های سرمایشی و گرمایشی نمی‌توانند تصمیم درستی برای خرید آن‌ها بگیرند. بهترین راه، مقایسه و شناخت تفاوت‌های این دستگاه‌ها است که در آن صورت می‌تواند منجر به یک خرید رضایت بخش شود. در ادامه این مطلب علاوه بر آشنایی با داکت اسپلیت و سیستم VRF با تفاوت‌های آن دو هم آشنا خواهید شد.

داکت اسپلیت چیست؟

یکی از رایج‌ترین سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی که در منازل مسکونی مورد استفاده قرار می‌گیرد، داکت اسپلیت است. این سیستم‌ها به اسپلیت‌های خانگی شناخته می‌شوند و در فصل گرما موجب سرد شدن محیط و در فصل سرما موجب گرم شدن محیط خواهند شد. داکت اسپلیت‌ها یک دستگاه مناسب برای تهویه هوا، سرمایش و گرمایش است که درون سقف کاذب نصب شده و توسط ترموستات کنترل خواهد شد.

داکت اسپلیت از دو بخش یونیت داخلی و یونیت خارجی ساخته شده است. یونیت خارجی شامل کندانسور و یونیت داخلی شامل هواساز است که این دو بخش به وسیله لوله‌های مسی به یکدیگر متصل شده‌اند.

نحوه عملکرد داکت اسپلیت بدین صورت است که گاز مبرد داخل کندانسور یا یونیت خارجی خنک می‌شود. سپس از طریق لوله مسی به شیر انبساطی می‌رود و از آنجا وارد یونیت داخلی خواهد شد. یونیت داخلی هوای سرد را جذب کرده و آن را به محیط منتقل می‌کند، سپس هوای گرم محیط را وارد کویل خواهد کرد و این چرخه ادامه پیدا می‌کند.

سیستم VRF چیست؟

VRF به معنای کنترل حجم مبرد است. کارکرد سیستم VRF دقیقا مشابه چیلر تراکمی می‌باشد که یکی از قدرتمندترین سیستم‌های سرمایشی است. در این سیستم آب وجود ندارد و انرژی گرمایی تنها از طریق گاز مبرد بین یونیت‌های داخلی و خارجی انتقال پیدا می‌کند. گاز مبرد به صورت مستقیم به درون فن کویل‌های درون ساختمان ارسال می‌شود تا در فصل سرما عمل گرمایش و در فصل گرما غمل سرمایش را انجام دهد. در این سیستم یونیت‌های خارجی روی پشت بام وصل می‌شوند و با لوله‌های مسی به یونیت‌های داخلی متصل خواهند شد.

نحوه عملکرد سیستم VRF  کمی متفاوت از داکت اسپلیت است. در این سیستم ماده مبر بعد از کندانسور به صورت مایع درمی‌آید، سپس مایع مبر در یونیت خارجی توسط لوله‌ها به یونیت‌های داخلی منتقل خواهد شد. بدین ترتیب مایع مبرد از شیر انبساط عبور کرده و وارد کویل سرمایش خواهد شد. هوای وارد شده به کویل بعد از کاهش دما مجددا به کویل وارد می‌شود.

تفاوت داکت اسپلیت

تفاوت داکت اسپلیت با سیستم VRF

طبق نظر کارشناسان 7 تفاوت مهم بین سیستم VRF و داکت اسپلیت وجود دارد که همین تفاوت‌ها می‌تواند مزیت یا عیب آن‌ها را در مقایسه با یکدیگر آشکار کند. ازجمله تفاوت‌های سیستم VRF و داکت اسپلیت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

بودجه خرید داکت اسپلیت

بودجه خریدی که برای سیستم VRF در نظر می‌گیرید به مراتب بسیار بیشتر از داکت اسپلیت است. در ساخت سیستم VRF از سیستم‌های پیچیده‌تری استفاده می‌شود و قطعا قیمت دستگاه افزایش پیدا می‌کند. این دستگاه‌ها وارداتی هستند و همین امر می‌تواند دلیلی بر قیمت بالای آن‌ها باشد.

تغییرات مقدار مایع مبرد

در ساخت سیستم VRF همانطور که گفتیم از به روزترین و جدیدترین تجهیزات استفاده کرده‌اند، از این رو هم طول عمر بیشتری دارد و هم نسبت به دیگر دستگاه‌ها مصرف انرژی بسیار کمی دارد. در داکت اسپلیت‌ها معمولا مقدار مبرد موجود در یونیت داخلی ثابت است در صورتی که در سیستم VRF مقدار مبرد با توجه به یونیت داخلی و شرایط مختلف می‌تواند متغیر باشد.

سیستم گرمایشی 

در داکت اسپلیت‌ها برای گرم کردن محیط در فصول سرد سال باید از سیستم گرمایشی آن استفاده کرد. در این حالت کمپرسور جاساز شده در یونیت کندانسور شروع به کار می‌کند و برای گرم شدن محیط از برق استفاده می‌شود. اما در سیستم VRF در زمان گرم کردن محیط کویل مسی مخصوص آبگرم در یونیت داخلی جاساز شده است، این کویل به آبگرم موتورخانه یا پکیج متصل می‌شود. بدین ترتیب در زمستان به جای استفاده از برق از گاز استفاده می‌شود و کمپرسور هم خاموش می‌باشد. این امر موجب طول عمر بیشتر دستگاه می‌شود.

نوع کانال کشی داکت اسپلیت با سیستم VRF

داکت اسپلیت‌ها دارای کانال کشی هستند اما سیستم VRF اینگونه نیست. بدین ترتیب نمی‌توان در داکت اسپلیت‌ها دمای هر بخشی را جداگانه تنظیم کرد. اما به دلیل نداشتن کانال می‌توان در سیستم VRF دمای هر بخشی را کنترل کرد و از هدر رفتن انرژی جلوگیری کرد.

محل نصب داکت اسپلیت با سیستم VRF

محل نصب دستگاه‌ها کاملا مشابه یکدیگر است. یونیت خارجی هر سه دستگاه باید در فضایی خارج از ساختمان باشد. معمولا داکت اسپلیت‌ها را پشت بام و سیستم VRF را روی تراس و بالکن هم می‌توان نصب کرد.

سیستم VRF از سیستم تهویه مرکزی استفاده می‌کند. یونیت خارج از ساختمان آن به فن کویل‌های چند بخش متصل می‌شود. اما داکت اسپلیت اینگونه نیست و یونیت آن تنها به یک واحد متصل خواهد شد.

سیستم فیلتراسیون داکت اسپلیت با سیستم VRF

یونیت داخلی داکت اسپلیت و سیستم VRF دارای فیلتری است که از ورورد گرد و غبار به محیط داخل خانه جلوگیری می‌کند. یونیت داخلی داکت اسپلیت را می‌توان به گونه‌ای طراحی کرد که از یک طرف هوای آزاد را وارد محیط کند. اما در سیستم VRF کانال‌هایی وجود دارد که هوای تازه را وارد محیط خواهند کرد. هر دوی این سیستم‌ها می‌تواند بخار آب موجود در هوا و رطوبت آن را بگیرند.

قبل از مقایسه داکت اسپلیت با هر دستگاه تهویه مطبوع دیگری پیشنهاد می کنیم مقاله “داکت اسپلیت چیست” را از سلسله مقالات تخصصی آرتانسیم (تولید کننده دستگاه های اسپلیت، فن کویل و چیلر) را مطالعه کنید.

خرید داکت اسپلیت بهتر است یا سیستم VRF؟

انتخاب یک سیستم تهویه مناسب با فضا و کاربردی و شرایط اقلیمی پروژه نیاز به دانش و تخصص دارد. بدین ترتیب می‌توان از بروز اشتباه و تحمیل زیان مالی به کارفرمایان جلوگیری کرد. در این مقاله علاوه بر معرفی سیستم VRF و داکت اسپلیت، این دو سیستم را با یکدیگر مقایسه کردیم. مقایسه این دو سیستم باعث شد تا شناخت بیشتری نسبت به عملکرد و مزایا و معایب هرکدام پیدا کنید.
اما علاوه بر این موارد در پروژه‌های بزرگ عوامل بسیاری می‌تواند روی نظر کارفرمایان برای تصمیم‌گیری در این رابطه تاثیرگذار باشد. اگر شما ساختمانی دارید که در قسمت‌های مختلف آن به تنظیم دمای مستقل نیاز دارید، قطعا سیستم VRF می‌تواند یک انتخبا درست و مناسب برای این محیط باشد. اما برای ساختمان‌های متراژ کم که محیط کوچکی دارند، داکت اسپلیت یک گزینه مناسب خواهد بود.  

خرید داکت اسپلیت

از سوی دیگر مصرف انرژی برق اینگونه پروژه‌ها با بکارگیری چند دستگاه داکت اسپلیت مقرون بصرفه نمی­باشد، بنابراین استفاده از سیستم VRF مناسب تر است.

در نهایت، انتخاب یک سیستم تهویه مطبوع متناسب با کاربری و حجم پروژه نیاز به دانش و تخصص مشخصی دارد. تمامی این محاسبات سبب می گردد تا از بروز اشتباه و تحمیل زیان مالی به کارفرمایان جلوگیری گردد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top
اسکرول به بالا