در گذشته برای خنک شدن هوا در تابستان و برای گرم کردن هوا در زمستان از کولرهای آبی، بخاریهای گازی، پنکه و… استفاده میکردند. امروزه به لطف تکنولوژی و پیشرفت صنعت سیستمهای سرمایشی و گرمایشی و تهویه هوا، دستگاههای جدیدی از جمله داکت اسپلیت وارد بازار شدهاند که به نحوی جای دستگاههای قدیمی را گرفتهاند.
امروزه استفاده از داکت اسپلیت، چیلر، کولر گازی و… به طرز چشمگیری افزایش یافته است. البته مزایای استفاده از این سیستمها باعث شده تا افراد بسیاری برای خنک کردن یا گرم کردن محیط اداری، ساختمانها، منازل، محیطهای صنعتی و… از آنها استفاده کنند.
اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که می خواهید داکت اسپلیت بخرید ولی نمی دانید از چه اسپلیتی یا چه نوع ظرفیتی خرید کنید. کافی است برای خرید داکت از آرتانسیم مشاوره بگیرید. در این بخش با داکت اسپلیت، ویژگیهای داکت اسپلیت، اجزای سازنده داکت اسپلیت و… آشنا خواهید شد.
داکت اسپلیت چیست؟
داکت اسپلیت یک نوع سیستم سرمایشی و گرمایشی است که برای خنک کردن و گرم کردن محیط از آن استفاده میشود. دستگاه داکت از دو بخش اصلی کندانسور و هواساز ساخته شده است، هرکدام از بخشهای اصلی از اجزای مختلفی ساخته شدهاند. بخش کندانسور شامل دینام، فن، پروانه، کمپرسور و… است و بخش هواساز هم شامل دینام، سینی، کویل، اوپراتور، پروانه و… میباشد.
از اجزای سازنده داکت اسپلیت از بخشهای مختلف چون یونیت داخلی، یونیت داخلی، لولههای مسی، کانالها، دریچههای هوا و… ساخته شده است. در ادامه با بخشهای مختلف داکت بیشتر آشنا خواهید شد:
- یونیت خارجی: این یونیت باید در بیرون از ساختمان و در فضای باز نصب شود.
- یونیت داخلی: این یونیت که به هواساز هم شناخته میشود در داخل ساختمان و درون سقفهای کاذب نصب میشود.
- دریچهها: دریچهها میتوانند هوای سرد و گرم را به محیط منتقل کنند.
- کانالها: کانالهای گرد یا چهارگوش یونیت داخلی را به دریچهها متصل میکند.
- لولههای مسی: راه اتصال یونیت داخلی به یونیت خارجی میباشد.
- ترموستات: ترموستات دیوای وظیفه تنظیم دما، سرعت کارکرد فن و.. را به عهده دارد.
در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با کارکرد اصلی داکت اسپلیت و همچنین قطعات مهم تشکیل دهنده آن بیشتر آشنا کنیم پس برای معرفی داکت اسپلیت و کاربرد آن در ساختمان تا انتهای این مقاله با آرتا نسیم تولید کننده انواع داکت اسپلیت ها و سیتم های مطبوع همراه باشید.
اما در انتخاب اسپلیت همواره باید به ویژگیهای مهمی توجه داشت تا بتوانید یک داکت مناسب و با کیفیت انتخاب کنید.
ازجمله نکاتی که باید در زمان خرید داکت اسپلیت به آن توجه داشته باشید میتوان به بودجه خرید، نوع کمپرسور، ظرفیت دستگاه، تکنولوژی به کار رفته، برند تولید کننده و… توجه داشت.
انواع داکت اسپلیت
داکت اسپلیت هم مانند دیگر وسایل سرمایشی و گرمایشی انواع و اقسام مختلفی دارد. تهویه مطبوع داکت اسپلیت ها به دو نوع معمولی و اینورتر تقسیم شدهاند. دستگاه تهویه مطبوع داکت اینورتر دارای موتور الکتریکی بوده و به صورت متغیر و با سرعت بسیار بالایی کار خواهد کرد. سرعت بالای آن باعث شده تا مصرف انرژی در این داکت به شدت کاهش پیدا کند.
دور الکتریکی در این سیستم با توجه به دمایی که برای آن میباشد. اگر محیط خنک است قطعا دور الکتریکی آن کم میباشد و اگر محیط گرم است، دور الکتریکی آن افزایش پیدا میکند.
اما در نوع معمولی آن، دور موتور ثابت و معمولی بوده و در صورتی که شما بخواهید میتوانید دور موتور آن را کم و زیاد کنید. این داکتها بسیار پرمصرف هستند چون در صورت نیاز میتوانید دمای آن را به صورت کاملا دستی کاهش یا افزایش دهید.
برای مطالعه بیشتر درخصوص انواع دستگاه های تهویه مطبوع می توانید مقاله “تهویه مطبوع چیست؟” را از دیگر مقالات آرتا نسیم مطالعه کنید.
مزیتهای مدل اینورتر اسپلیت
از جمله مزیتهایی که مدل اینورتر اسپلیت دارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقرون به صرفه بودن
- صدای کم
- سرعت بیشتر در سرمایش و گرمایش
- داشتن عمر مفید بالاتر
داکت چگونه کار میکند؟
نحوه کار داکت اسپلیت دقیقا مشابه اسپلیت است. همانطور که میدانید کولر آبی برای خنک کردن از آب استفاده میکند، کولر گازی و داکتها برای خنک کردن از گاز R22 استفاده میکند.
در این سیستم دو قطعه اصلی یعنی کندانسور و هواساز به وسیله یک لوله مسی به یکدیگر متصل شدهاند و هوای خنک را به هواساز منتقل میکند. فیلترهای موجود در هوساز میتواند هوای درون کولر گازی را فیلتر و تصفیه کند.
مزایا داکت اسپلیت
داکت اسپلیت دارای مزایایی است که همین مزایا باعث شده امروزه انتخاب بسیاری از افراد باشد. در ادامه به مزایای استفاده از داکت اشاره خواهیم کرد:
- در مقایسه با دیگر سیستمهای سرمایشی و گرمایشی بازده بسیار خوب و مناسبی دارد.
- در مقایسه با دیگر سیستمهای تهویه چون کولر گازی مصرف انرژی بسیار کمتری دارد.
- داکت چند منظوره است و میتوان برای گرم کردن و خنک کردن محیط از آن استفاده کرد.
- میتواند دمای سرد و گرم محیط را به یک شکل توزیع کند.
- داکت کیفیت هوای بسیار بالایی دارد. هوای مرطوب، تمیز و با کیفیت بالا وارد محیط میشود.
- خرید داکت اسپلیت در مقایسه با دیگر سیستمهای سرمایشی و گرمایشی مقرون به صرفه است. در قبال بهایی که میپردازید یک کالای با کیفیت خریداری میکنید.
- در مقایسه با چیلرها، لوله کشی کمتری دارد و کانال کشی آن بسیار کمتر و کوچکتر است.
- در سیستم داکت هوای گرم و سرد داخل محیط متفاوت از دیگر واحدها میباشد.
- پنلهای داخلی اسپلیت داخلی بوده و به هیچ عنوان روی نمای داخلی ساختمان تاثیرگذار نخواهد بود.
- در نصب داکت از یونیتهای خارجی کمتی استفاده میشود و همین امر روی نمای خارجی ساختمان تاثیر منفی نخواهد داشت.
معایب داکت اسپلیت
داکت اسپلیت در کنار مزایای بسیاری که میتواند داشته باشد دارای معایبی است. معایب آن در مقایسه با مزایای داکت بسیار کوچک هستند و همین موضوع باعث انتخاب اسپلیت میشود. معایب آن عبارتنداز:
- در صورت روشن کردن تمامی محیطهای ساختمان سرد یا گرم خواهند شد. این موضوع میتواند باعث هدررفت انرژی شود.
- برای نصب داکت نیاز به سقف کاذب است. در صورت نبود سقف کاذب هزینه بالایی را باید برای سقف کاذب در نظر گرفت.
- در فضاهایی که متراژ بالایی دارند استفاده از یک شاید موثر نباشد. در این محیطها لازم است که از یک واحد خارجی دیگر استفاده کنید.
- سر و صدای اسپلیت، یکی دیگر از معایب آن است. این سیستمها در زمان روشن بودن سر و صدای بسیاری دارد و همین امر میتواند یکی از معایب بزرگ باشد.


نحوه نصب داکت اسپلیت
برای نصب داکت اسپلیت ابتدا باید یک محل مناسب برای نصب در نظر بگیرید. کندانسور به هیچ عنوان نباید روی زمین یا رو به روی آفتاب نصب شود. سپس هواساز اسپلیت را باید در یک بخشی از راهرو در سقف کاذب نصب کنید.
هواساز اسپلیت سر و صدای بسیاری دارد به همین دلیل باید در یک محیط کم تردد نصب شود. سپس کانال کشی آن را به تمام اتاقها انجام خواهیم داد.
در مرحله بعدی باید کندانسور و هواساز را به کمک لولههای مسی و پلاستیکی از هم جدا کنید. در نهایت برق کشی آن را نصب میکنید. حتما قبل از استفاده با روشن و خاموش کردن داکت اسپلیت، تمامی بخشهای آن را چک کنید. در صورت نداشتن عیب و نقصی میتوانید به صورت دائم از آن استفاده کنید.
برای نصب، خرید و مشاوره خرید داکت اسپلیت شما می توانید با مراجعه به فروشگاه آرتا نسیم داکت اسپلیت ها را با یکدیگر مقایسه کنید. همچنین جهت مشاوره بیشتر با کادر مجرب آرتا نسیم تماس بگیرید.
سرویس و تعمیر
سرویس و تعمیر داکت اسپلیت، یک کار تخصصی بوده و هرکسی قادر به انجام آن نخواهد بود. برای نصب و سرویس آن بهتر است به نمایندگی مراجعه کرده تا به صورت اصولی نصب شود. اگر خوب کار نمیکند، برای تعمیر و سرویس آن میتوانید با نمایندگی تماس بگیرید.
معمولا هر شش ماه یکبار در زمان تغییر فصل برای بازدهی بیشتر، باید داکت را سرویس کنید. معمولا سرویس شامل تعویض فیلتر، روغن کاری پروانهها، موتور، تمیز کردن گرد و غبار و….. میباشد.
اگر داکت خنک نمیکند، هوا را گرم نمیکند، سر و صدای زیاد دارد و…. بهتر است با نمایندگی تماس بگیرید. در صورتی که نسبت به نقص آن بی توجه باشید، هزینه تعمیر قطعه به مرور زمان بیشتر خواهد شد.
ترموستات: سرعت کارکرد فن، تنظیم دما و غیره بوسیله ترموستات دیواری مدیریت و کنترل میشود.