چیلر تراکمی

انواع چیلر

چیلر یا سرد کن (به انگلیسی: Chiller) نوعی از تکنولوژی است که بوسیله سیکل تبرید تراکمی و یا سیکل تبرید جذبی و یا بخار، حرارت را از مایعی که معمولا هم آب است گرفته و بدین شکل قادر است با انجام عملیات و یا فرایندی دما را کاهش دهد و سپس از این مایع سرد شده تهویه و یا خنک کردن هوا در دستگاه­های هواساز و فن کویل استفاده کن

چیلر چیست و انواع آن کدامند

چیلر نوعی از تکنولوژی است که بوسیله سیکل تبرید تراکمی و یا سیکل تبرید جذبی و یا بخار، حرارت را از مایعی که معمولا هم آب است گرفته و بدین شکل قادر است با انجام عملیات و یا فرایندی دما را کاهش دهد و سپس از این مایع سرد شده تهویه و یا خنک کردن هوا در دستگاه­های هواساز و فن کویل استفاده کند.

از سوی دیگر از گرمای گرفته شده از آب نیز می­توان در کاربرد­های گرمایشی استفاده کرد. همچنین گاز موجود در مبرد کندانسور با سه ترفند تبخیر دمای کاهش یافته، آب و هوای خنک کاهش درون یک مبدل حرارتی جریان پیدا کرده و بر اساس همین نیز، از چنین سیستم­هایی در ساختمان­های بزرگ و یا برج­ها در جهت تولید سرما استفاده می­شود.

نکته مهم این است که استفاده صحیح از چیلر می­تواند باعث صرفه­جویی در مصرف انرژی و همینطور افزایش بازده وسایل سرمایشی و هواساز گردد.

در این مقاله به این موضوع میپردازیم که اساسا چیلر چه دستگاهی است و کارکرد آن به چه شکل می­باشد و انواع چیلر چه کاربرد و کارایی دارند.

چیلرهای تراکمی

چیلرهای تراکمی به دو شکل (دسته بندی بر اساس کندانسور و دسته بندی بر اساس کمپرسور ) و در کل در ۶ مدل مختلف دسته بندی می شوند. یکی بر اساس نوع کندانسور و یکی هم بر اساس نوع کمپرسور.

چیلرهای جذبی

چیلرهای جذبی به سه شکل و در کل در ۶ مدل مختلف دسته بندی می شوند. اول بر اساس اینکه انرژی مورد نیاز برای راه اندازی سیکل جذبی، شعله مستقیم آتش است یا اینکه شعله غیر مستقیم مانند حرارت اضافه یک کوره، دوم بر اساس اینکه از سیستم آب و آمونیاک به عنوان سیستم جاذب و مبرد استفاده می شود یا اینکه از آب و لیتیوم بروماید. سوم بر اساس اینکه کل سیستم به طور تک اثره یا دو اثره عمل می کند.

کارایی چیلر چگونه است؟

برای بررسی این نوع از سیستم­های سرمایشی و تهویه مطبوع بهتر است در ابتدا با نشانه­های فنی دستگاه و عملکرد آن بیشتر آشنا شویم.

این ابزار بسیار پیشرفته سرمایشی به شکل کلی به دو دسته تقسیم می­شوند که شامل دسته تراکمی و دسته جذبی می­باشند.البته بعضی از آن­ها با توجه به نوع خنک کنندگی ماده مبرد به سه دسته تبخیری، هوا خنک و آب خنک هم دسته­بندی می­شوند.

در نوع تراکمی دستگاه چیلر بر اساس انرژی الکتریکی و نوع جذب بوسیله انرژی حرارتی، سرما بوجود میاید. همچنین در چیلر­های تراکمی کمپرسور نقش تراکم گاز را در ابتدای راه­اندازی ایفا می­کند و در ادامه روند نیز، این گاز بعد از ورود به کندانسور با استفاده از هوا و یا آب، خنک و در نهایت هم به مایع مبدل می­گردد.

در نهایت مایع تولیدی با گذشتن و عبور از لوله و یا شیر انبساط وارد خنک کننده می­شود و در اثر فشار کم تبخیر می­گردد. در ادامه مایع سرد کننده که از محیط سرد حرارت نهان تبخیر خود را دریافت کرده چیلر و کارکرد آن را مشخص می­سازد در واقع این یعنی باعث ایجاد برودت شده و سپس این گاز ناشی از تبخیر را به کمپرسور انتقال می­دهد.

کاربرد انواع چیلر کدامند

انواع چیلر به دو نوع چیلر­ تراکمی و همینطور چیلر­ جذبی تقسیم بندی می­شوند که از لحاظ کاربرد در دو دسته تهویه صنعتی و و مطبوع جای دارند.

چیلر صنعتی

چیلر صنعتی نمونه­ای دیگر از تجهیزات سرمایشی نوع صنعتی آن است که بیشتر در بخش صنایع و همینطورکارخانه­ها از جمله صنایع شیمیایی، صنایع پلاستیک، غذایی و دارویی و همچنین کارگاه­های پلاستیک سازی، ریخته گری و قالب سازی استفاه می­شود و به همین وسیله می­تواند از قابلیتی برخوردار گردد که باعث خنک کردن محصولات و ماشین آلات شود و در نهایت هم مورد استفاده صنایع قرار گیرد.

چیلر تهویه مطبوع

در چیلر تهویه مطبوع از آب سرد شده در مبدل حرارتی و یا کویل هواساز و با هدف سرد کردن و همینطور گرفتن رطوبت از هوا استفاده می­گردد. این آب استفاده شده بعد از تبادل دما دوباره به سیستم برمی­گردد و این چرخه تکرار می­شود.

این نوع از سیستم در واحد­ها و ساختمان­های تجاری عظیم و بزرگ، صنعتی و اداری بسیار استفاده می­شود و دارای قدرتی بین 15 تا 2000 تن می­باشد که قادر است آب سرد بین 2 تا 7 درجه سلسیوس را بسته به نیاز تولید کند و در واقع به همین دلایل است که چیلر تهویه مطبوع، بازدهی بالا و مناسبی را نمایش داده است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top
اسکرول به بالا